facebook

El-varebil - hvad er mulighederne?

Når du læser elbil, så tænker du nok helt automatisk en personbil. Elbilens popularitet er steget markant de sidste år, og der findes da snart heller ikke en etableret bilproducent uden en elbil på markedet. Det har taget lidt tid, men efterhånden har de elektriske varebiler også gjort deres indtog på markedet.

Kan en el-varebil betale sig? 

Med indførslen af miljøzoner i større byer på tværs af Europa stilles der krav til alles CO2-udledning - både dem, der har fri, og dem, der er på arbejde. Men er det overhovedet realistisk at finde sig en varevogn, der både kan klare jobbet og samtidig køre på ren el?

Den typiske elbil har ikke kræfterne til at trække en trailer - i hvert fald ikke endnu, og derfor forholder mange sig også skeptisk til el-varebiler. Men markedet for el-varebiler er i rivende udvikling - både med og uden træk, og afhængig af den specifikke el-varebil, så er det faktisk ganske sandsynligt, at den giver dig flere fordele end ulemper.

Fordele og ulemper ved en el-varebil

Som du nok allerede har regnet ud, så er den miljømæssige fordel ved at skifte fra en dieseldrevet varevogn til en el-varebil ret markant. Men i den sammenhæng er det også værd at overveje de kommercielle fordele ved at give din virksomhed et grønnere image.

Én ting er at reducere din virksomheds CO2-aftryk, fordi det foretrækkes af dem, der har mere at sige i samfundet. En anden ting er, at det også kan ses som en oplagt mulighed for at finpudse din virksomheds brand.

El-varebilens rækkevidde

Det er sandt, at den gennemsnitlige el-varebil har en kortere rækkevidde end en dieseldrevet varebil, før den skal ‘tankes op’. Men i flere tilfælde vil en el-varebil være i stand til at give dig rigeligt med km uden at gå ned på lastkapacitet.

I Danmark er der stadig et begrænset udvalg, men er du på udkig efter en el-varevogn med lang rækkevidde, så kunne du f.eks. kigge på en af disse:

  • Peugeot e-Expert (maks rækkevidde: 330 km)
  • Toyota Proace Electric (maks rækkevidde 330 km)
  • Ford E-Transit (maks rækkevidde: 317 km)
  • Citroën ë-Jumpy (maks rækkevidde: 316 km)