facebook

Afgift på elbiler

Hvis du går med tanker om at købe eller lease en elbil, så er det naturligvis værd at undersøge afgifterne på elbiler. Der er nemlig afgift på en elbil i dag, men det er dog væsentlige mindre end biler, der kører på fossile brændstoffer. Det kommer af at regeringen ønsker at belønne dig som bilejer, når du vælger en grøn bil, som er med omtanke for miljøet og klimaet.

Udover at du betaler mindre i afgift på en elbil, vil der være en række fradrag og rabatter, som du kan få glæde af. Det kommer vi blandt andet ind på i denne miniguide.

Hvad er afgiften på elbiler?

Generelt skal elbilsejere betale afgift på samme måde som alle andre bilejere. Afgiften for elbiler ændrer sig løbende, hvorfor du skal holde øje med regeringens seneste udmeldinger for at få den helt nøjagtige pris for afgiften på den elbil, som du godt kunne tænke dig.

Typisk beregnes afgiften for elbiler på samme måde som almindelige personbiler. Herefter skal du huske at trække rabatter og fradrag fra for at kunne beregne den helt nøjagtige afgift på elbiler. Et af de fradrag som du kan benytte dig af på elbiler, er batterifradraget.

Hvis du vil vide om, hvor meget afgift der er på elbiler i 2022, så kan du læse mere og få de præcise tal for, hvad der gives af særlige fradrag i den afgiftspligtige værdi på hos SKAT.

Overvejer du at lease en elbil?

Hvis du som så mange andre danskere overvejer, om din næste leasingbil skal være en elbil, så har du med garanti også masser af spørgsmål. På vores side omhandlende grøn omstilling kan du blive klogere på, hvordan området udvikler sig, hvilke fordele og ulemper du skal være opmærksom på. Du er også altid velkommen til at kontakte os for at høre nærmere.

Hvordan beregnes afgifter på elbiler?

Afgiften for elbiler beregnes på samme måde som afgiften for alle andre personbiler, herunder benzin-, diesel- og plugin-hybridbiler. Registreringsafgiften bestemmes af bilens afgiftspligtige værdi, dvs. bilens købspris før afgiften medregnes. Jo dyrere bil, der er tale om, jo større afgift skal der lægges oven i bilens afgiftspligtige værdi.

Procentsatserne for registreringsafgiften er opdelt i følgende intervaller:

  • For de første 67.800 kr. lægges der en afgift på 25 % oven i den oprindelige købspris.
  • Af den del af beløbet, som overstiger 67.800 kr. (op til 210.600 kr.), lægges der en afgift på 85 % oven i den oprindelige købspris.
  • Hvis bilens afgiftspligtige værdi overstiger 210.600 kr, lægges der en afgift på 150 % oven i den oprindelige købspris.

Særlige fradrag for elbiler

Hvis du vælger at købe en elbil frem for benzin- eller dieselbil, gives du til gengæld et særligt fradrag i bilens afgiftspligtige værdi på 900 kr. (2023) pr. kWh batterikapacitet, der anvendes til fremdrift, dog højst 45 kWh. Dette svarer med andre ord til en besparelse i den afgiftspligtige værdi på op til 40.500 kr.

I 2022 lå fradraget for elbiler på 1.200 kr. pr. kWh, og i 2024 vil det falde til 500 kr. pr. kWh, mens det fra og med 2025 vil bortfalde.

Rabat på registreringsafgiften for elbiler

Når det særlige fradrag er blevet trukket fra din elbils oprindelige købspris, og registreringsafgiften er blevet beregnet ud fra fradragets nye bestemmelse af prisen, får du desuden en markant rabat på registreringsafgiften. Du slipper nemlig med kun at betale 40 % af den beregnede afgift, så længe elbilen registreres inden 2026. Herefter indfases afgiften løbende frem til 2035, hvor den ophører helt.

Bundfradrag ved køb af elbil

Foruden førnævnte fradrag og rabat gives der også et særligt bundfradrag i afgiften for elbiler på 165.000 kr (2023). Det vil med andre ord sige, at uanset hvor meget du sparer på din elbil som følge af førnævnte fradrag og rabatter, så reducerer det særlige bundfradrag den beregnede afgift med 165.000 kr. I den forbindelse er det dog værd at nævne, at størrelsen på bundfradraget nedskrives årligt, og at det altså vil blive mindre og mindre for hvert år.

Afgifter for plugin-hybrid

Ligesom det er tilfældet for elbiler, er der også et særligt fradrag og andre besparelser ved at købe plugin-hybrid. For lav-emissionsbiler, dvs. plugin-hybridbiler der udleder 0 - 50 g CO2 pr. km, gives der et særligt fradrag i bilens afgiftspligtige værdi på 900 kr. (2023) pr. kWh batterikapacitet, der anvendes til fremdrift, dog højst 45 kWh. Ligesom det er tilfældet for elbiler, svarer det til en besparelse i den afgiftspligtige værdi på op til 40.500 kr.

Rabat på registreringsafgiften for plugin-hybrider

Når det særlige fradrag er blevet trukket fra din plugin-hybrids oprindelige købspris, og registreringsafgiften er blevet beregnet ud fra fradragets nye bestemmelse af prisen, gives der en særlig rabat på registreringsafgiften. Rabatten er ikke lige så stor som for elbiler, men du slipper nu stadig med kun at betale 55 % af den beregnede afgift ved registrering i 2023, hvorefter den stiger til 60 % i 2024 og 65 % i 2025.

CO2-tillæg

For alle personbiler lægges der et såkaldt CO2-tillæg oven i prisen, som bestemmes ud fra, hvor mange gram CO2 din bil udleder pr. km:

  • 0 - 117 gram CO2 = 261 kr. pr. gram CO2 (2023)
  • 117 - 150 gram CO2 = 521 kr. pr. gram CO2 (2023)
  • Over 150 gram CO2 = 990 kr. pr. gram CO2 (2023)

Bliv klogere på elbiler

Når det kommer til registreringsafgiften, kan der altså være væsentlige besparelser at hente ved at vælge elbil frem for benzin- eller dieselbil. Men hvilke fordele og ulemper er ellers værd at overveje, før du køber eller leaser en elbil? På vores side om elbiler kan du blive lidt klogere på elbiler, før du beslutter dig.